Gepubliceerd op:

17 februari 2023

Artikel delen

De Beach Cleanup Tour gaat weer van start!

start-bbct-2023

Zo’n 8 miljoen ton plastic verdwijnt er per jaar in zee. 8.000.000.000 kilo. De plastic soep. Een horrorverhaal.

Een continue milieuramp eigenlijk, enorm gevaarlijk voor al het leven in en om de zee. Vogels en vissen zien de stukjes plastic aan voor voedsel. Na verloop van tijd in het water gaat het plastic ruiken naar de zee. Walvissen spoelen aan op het strand. Doodgehongerd, omdat hun maag vol plastic zakken zit. Schildpadden en andere zeedieren raken verstrikt in visnetten en verdrinken.

Plastic vergaat niet. Het breekt alleen in steeds kleinere stukjes af tot microplastics en nog kleinere nanoplastics. Inmiddels zit het ook al in onze voedselketen. In de vis en het vlees dat we eten. In het zout waarmee we ons voedsel bereiden. In theezakjes (echt waar) en soms zelfs in de lucht die we inademen in de vorm van fijn stof uit synthetische kleding. En zo is het inmiddels ook al in ons lichaam teruggevonden.

Vreselijke feiten, toch?

Als je dit zo leest en je wilt er iets tegen doen, dan heb ik een uitnodiging voor je. Jij kunt meehelpen deze plastic soep op te ruimen. De voorbereidingen voor de (10e!) Beach Cleanup Tour zijn weer begonnen. De jaarlijkse strandschoonmaakactie van Stichting de Noordzee vindt weer plaats van 1 tot en met 15 augustus. Samen ruimen we in twee weken tijd de hele Noordzeekust op. Om, naast de top 5 van meest gevonden afval, alles wat niet op het strand hoort op te ruimen. Om op deze manier aandacht te vragen voor een schone zee.

Je bent een dag lekker op het strand met een leuke groep gelijkgestemden bezig met het mooier maken van de wereld. Alle beetjes helpen voor het grotere geheel.

Meer weten? https://www.beachcleanuptour.nl/.

De voorinschrijving is inmiddels geopend: https://www.noordzee.nl/voorinschrijving-boskalis-beach-cleanup-tour-2023-geopend/.

Sea you at the beach?

Vond je dit leuk om te lezen?

Heb je een vraag naar aanleiding van dit onderwerp? Of wil je iets kwijt? Kom in de lucht via de contactgegevens onderaan deze pagina of via de knop naar mijn contactpagina.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Ik kijk er naar uit om in verbinding te blijven.