Gepubliceerd op:

30 april 2024

Artikel delen

Flessenpost met een uitnodiging

start voorbereidingen beach cleanup tour ocean office

Voor mij in het zand, in het aanspoelsel langs de vloedlijn, ligt deze plastic fles. Als gewoonte pak ik hem op om hem in de afvalbak bij de eerstvolgende strandopgang te gooien. Ik draai de fles rond en bekijk hem. Hoe is deze in zee terecht gekomen? Hoe lang drijft deze al in zee? Na hoeveel tijd beginnen er wieren aan te groeien?

Dat is wat er gebeurd. Als plastic lang genoeg in zee drijft, groeien er wieren aan. Op een gegeven moment ruikt het dan ook naar zee. Het leven in en om de oceanen ziet zo’n stuk plastic aan voor voedsel.

Het gevolg is dat walvissen aanspoelen met hun maag vol plastic zakken, doodgehongerd. Vogels sterven van de honger met hun maag vol plastic doppen. Vissen eten kleine stukjes plastic. Wij eten die vis… Snap je ‘m?

En wellicht ken je Peanut? De schildpad die vergroeid was met een plastic ring voor een sixpack blikjes. Ik heb al eens eerder over hem geschreven.

Hartverscheurend, toch? Mijn hart huilt bij het lezen van dergelijke berichten en het zien van bijbehorende beelden.

Daarom zet ik mij sinds 2017 al voor Stichting De Noordzee in tegen de plastic soep. En jij kunt ook helpen om deze plastic soep op te ruimen.

De voorbereidingen voor de 11e editie van de Beach Cleanup Tour zijn in volle gang. Deze jaarlijkse strandschoonmaakactie vindt weer plaats van 1 tot en met 15 augustus. Samen ruimen we in twee weken tijd de hele Noordzeekust op. Om naast het plastic ook al het andere wat niet op het strand hoort op te ruimen. Op deze manier vragen wij aandacht voor een schone zee.

Doe je mee? Je bent een dag lekker op het strand met een leuke groep gelijkgestemden bezig met het mooier maken van de wereld. Alle beetjes helpen voor het grotere geheel. Meld je hier aan: https://www.beachcleanuptour.nl/.

Ik mag weer de beach cleanups op de Waddeneilanden begeleiden. Op het vaste land heten mijn super fijne collega’s Piety, Jolisa en Tako je van harte welkom.

Sea you at the beach?

Vond je dit leuk om te lezen?

Heb je een vraag naar aanleiding van dit onderwerp? Of wil je iets kwijt? Kom in de lucht via de contactgegevens onderaan deze pagina of via de knop naar mijn contactpagina.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Ik kijk er naar uit om in verbinding te blijven.