Hoe pas je SEO toe op je vacaturetekst?

Vermijd “catchy” teksten met veel vaktaal

Het is erg waardevol om je vacatureteksten te optimaliseren met een zoekwoord(en). Ruim een derde van de bezoekers van de vacaturepagina komt binnen middels een zoekopdracht in een zoekmachine, bijvoorbeeld Google. Zoekmachinegebruikers vertrouwen Google. Dus wanneer jouw pagina snel zichtbaar is in de zoekresultaten, vertrouwen gebruikers erop dat dat een goede keuze voor hen is.

Gepubliceerd op:

12 januari 2023

Artikel delen

ocean-office-icon-verrekijker-seo-zoekmachine-600

Verbeteren van je vacatureteksten

Niet alleen je vacature rankt beter, maar het optimaliseren van je webteksten heeft invloed op de ranking van je hele website. Dit heeft ook een langdurig effect. What happens in Google, stays in Google… 😉 Je website wordt gevonden op de woorden waarop jij gevonden wilt worden, danwel die voor jou belangrijk zijn, danwel waar je doelgroep op zoekt. Dat laatste is zelfs het belangrijkste.

Nieuwe content

Wanneer je daarnaast regelmatig nieuwe content plaatst of je pagina update, vindt Google je ook interessant. Google houdt van frisse content en dit heeft ook weer positieve invloed op je ranking.

Specifieke zoekwoorden

Verder zoeken gebruikers specifiek. In Google Analytics kun je precies volgen hoe je bezoekers op je site terecht komen, op welke pagina, met welke zoekwoorden, etc. Zo kun je je website en teksten nog verder optimaliseren.

Structuur

Wanneer je je tekst schrijft met behulp van de zoekwoorden, een juiste opbouw en structuur met behulp van (sub)kopjes, opsommingen en nog een paar andere optimalisatietools op de voorgrond en op de achtergrond, wordt je veel sneller gevonden.

“Catchy” vaktaal

Je kunt nog de beste “catchy” teksten schrijven met veel vaktaal, maar als je kandidaat je vacature niet kan vinden, dan is dat zonde. En wie zoekt op ‘recruiting ninja’, ‘eindbaas’, ‘verloningskoning’ of ‘geluksmanager’?

Structuur vacaturetekst

1. De belangrijkste zoekwoorden

Het meest wordt gezocht op ‘vacature [functietitel], maar zeker niet altijd. Een zoekwoordenonderzoek helpt hierbij, maar kijk ook eens bij de concurrent. Hoe bouwen zij een vacaturetekst op?

2. De juiste titel

Een H1 heading. Hierin verwerk je het belangrijkste zoekwoord, zover mogelijk aan het begin van je titel. Hier zoekt je kandidaat immers op.

Voorbeeld: vacature grafisch vormgever in Utrecht.

3. Pakkende introductie

Je hebt 5 seconden om je bezoeker te verleiden. Een pakkende introductie is hierbij erg belangrijk, ongeveer 100 woorden. De eerste alinea op je pagina, pikt Google op als omschrijving in de zoekresultaten. Uiteraard kun je deze meta-omschrijving aanpassen. Je valt op wanneer je hierin de salarisindicatie vult. En vergeet niet de URL van de pagina.

4. Subkopjes (H2 headings) en bodytekst

Gebruik het belangrijkste zoekwoord + ‘vacature’ ook in de rest van de tekst. Met name de subkopjes. Maar maximaal drie keer, gebruik daarna synoniemen. Deze synoniemen komen ook uit het zoekwoordenonderzoek. Voeg ook de plaatsnaam toe om je vindbaarheid te verbreden.

Voorbeeld: Niet: Jouw taken bestaan uit. Maar: Jouw taken als grafisch vormgever bestaan uit.

5. Opsommingen

Google houdt van opsommingen. Gebruik wel de opsommingtool en niet een streepje/minteken.

Het juist gebruik van een titel, subkopjes en opsommingen, maken je tekst makkelijk leesbaar en scanbaar. Prettig voor de lezer, want op het web lezen we de pagina niet, maar we scannen de tekst. En ook Google vindt dit erg interessant. En tijdens het scannen vallen ons de eerste 11 tekens van een zin/regel het meeste op. Plaats daarom je zoekwoorden zoveel mogelijk vooraan in de zin.

6. Voldoende woorden

Google kan je tekst beter lezen en analyseren als je voldoende woorden gebruikt. Gebruik minimaal 300 woorden voor je vacaturetekst.

7. Omgekeerde piramide

We lezen de tekst op een website als een omgekeerde piramide. Hoe verder we naar beneden scrollen, hoe minder aandacht we hebben. Plaats daarom het belangrijkste bovenaan: de functieomschrijving en de functie-eisen. En de organisatieomschrijving verder naar beneden.

8. Afbeeldingen optimaliseren

Ook je afbeeldingen kun je optimaliseren voor de zoekmachine en zo draagt deze ook bij aan je vindbaarheid. Een afbeelding met de omschrijving ‘IMG[heel lang nummer]’ draagt hier niet aan bij. Verder hier ook je zoekwoord in. In de achterkant van je website heb je meerdere velden bij de eigenschappen van je afbeelding die je kunt vullen met de juiste omschrijving en zoekwoorden.

9. Linkbuilding

Hoe meer externe links naar jouw website of vacaturepagina leiden, hoe beter je vindbaar bent in de zoekmachines. Deel de vacature daarom ook op social media en vacatureplatformen, etc.

10. Balans

Zorg voor een juiste verdeling van aandacht voor de kandidaat en de zoekmachine: focus je teveel op “catchy” teksten voor de kandidaat, dan mis je de aandacht van Google. Focus je teveel op Google, dan prikkel je de kandidaat niet en wordt je tekst niet prettig leesbaar.

Schrijf natuurlijk. Google leest steeds meer als mens. Lees de tekst eens hardop en luister of dit natuurlijk klinkt.

Vond je dit leuk om te lezen?

Heb je een vraag naar aanleiding van dit onderwerp? Of wil je iets kwijt? Kom in de lucht via de contactgegevens onderaan deze pagina of via de knop naar mijn contactpagina.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Ik kijk er naar uit om in verbinding te blijven.