Duurzaam online zijn

Over verantwoord internetgebruik

Onlangs las ik een artikel in Trouw over de impact van het internetgebruik op het milieu. En die is groter dan je denkt. De cijfers die genoemd worden in het artikel zijn indrukwekkend. Een mail versturen, een zoekopdracht via Google, naar een website surfen. Het stoot CO2 uit. En dan niet te vergeten het stroomverbruik van het apparaat zelf.

Gepubliceerd op:

25 juni 2020

Artikel delen

blog-duurzaam-online-zijn

En toch ontkom je tegenwoordig bijna niet meer aan online zijn. Voor je business bijvoorbeeld. Of het thuiswerken wat momenteel een boost heeft gekregen. We zijn meer online met elkaar verbonden. En dat is heel mooi. Er zitten natuurlijk ontzettend veel voordelen aan online zijn. Wel kun je dit een stuk verantwoorder doen. In het artikel lees je een aantal tips. De tip die ik verrassend vind, is om, wanneer je het adres van de website waar je naartoe wilt, kent, deze direct in de URL-balk te typen in plaats van in het zoekscherm van Google. Dat is namelijk sneller dan wanneer je Google een zoekopdracht laat uitvoeren naar iets wat je eigenlijk al weet. Nooit bij stil gestaan.

En zo leer ik ook weer. Want hoewel ik bewust nadenk over hoe mijn doen en laten duurzamer kan, ben ik ook geen heilige. Momenteel ben ik bezig om mijn huis te restylen en ik vind het heerlijk om inspiratie op te doen op Pinterest. Ook kan ik enorm genieten van een avondje Netflixen. Toch probeer ik hier wel bewuster mee om te gaan en doelgerichter internet te gebruiken. Dus niet meer eindeloos scrollen door mijn Facebook-tijdlijn, maar vaker een boek pakken van die stapel ongelezen boeken.

Het artikel in Trouw onderbouwt eigenlijk mijn filosofie dat ook webdesign duurzaam kan. Want ik geloof dat ook een goed ingerichte website je online energieverbruik kan verlagen. Jouw website stoot ook CO2 uit. Door het plekje wat deze inneemt op het web, op de server van je hoster en het datacentrum van je hoster. Ook het bezoeken van je site door anderen draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Door je website te optimaliseren in onder andere snelheid en gebruiksvriendelijkheid, zodat jouw bezoekers snel hun weg kunnen vinden op je website, geloof ik dat dat groener kan. Maar ook door de bestandsgrootte van je website. Hoe groot zijn de afbeeldingen op je website bijvoorbeeld? Een foto die slechts een kwart van je pagina beslaat, hoeft niet op volle bestandsgrootte geüpload te worden. En ruim je website eens op. Gebruik je alle bestanden en afbeeldingen die je in de mediabibliotheek hebt opgeslagen nog? Of zijn ze inmiddels vervangen door nieuwe foto’s en kunnen de oude worden verwijderd. Beide voorbeelden nemen meer ruimte in op de server en het duurt langer om je website te laden. Lees: meer CO2 uitstoot.

Zelf heb ik gekozen voor Vimexx als groene hoster. En ik gebruik diverse plugins om de prestatie van mijn eigen website en de websites die ik voor mijn klanten maak, te verbeteren.

Dat is wat ik doe. Duurzame websites maken. Mijn creativiteit laten stromen om jouw verhaal aan de wereld te laten zien. Op een duurzame manier. Wil jij ook een groenere website? Ik hoor graag van je.

Vond je dit leuk om te lezen?

Heb je een vraag naar aanleiding van dit onderwerp? Of wil je iets kwijt? Kom in de lucht via de contactgegevens onderaan deze pagina of via de knop naar mijn contactpagina.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Ik kijk er naar uit om in verbinding te blijven.