Bezige bij zoekt kruisbestuiving

Elementen voor jouw online zichtbaarheid

Als je veel tijd, energie en geld steekt in je website en bijbehorende teksten, wil je ook dat het klopt. Toch? Het kloppend maken van jouw website is een samenspel van diverse elementen:

  • Je teksten zijn duidelijk.
  • Deze worden afgewisseld met mooie, bijpassende afbeeldingen.
  • Jouw huisstijl komt volledig tot zijn recht.
  • De techniek van de website geeft ruimte voor diverse functionaliteiten.

Dit alles lekker in balans en prettig voor het oog.

Vaak worden de bouw van de website, het schrijven van de teksten en het maken van de beelden door verschillende partijen uitgevoerd. Zonder rekening te houden met de andere elementen. Terwijl deze sterk van elkaar afhankelijk zijn.

Hoe handig is het als iemand een totaalpakket kan aanbieden om jou hiermee te helpen?

Gepubliceerd op:

30 april 2024

Artikel delen

ocean office signature post kruisbestuiving

Lezen op een beeldscherm

Wanneer je een fantastisch design voor je website hebt, maar je teksten lopen van links naar rechts over het hele beeldscherm, dan stroomt dat niet lekker. Er zijn lange lappen tekst zonder (tussen)kopjes en witruimtes. Of de tekst staat gecentreerd of met hoofdletters geschreven. Ik kom het regelmatig tegen.

Je tekst is dan niet vlot te lezen en niet scanbaar. Je mist daarmee een berg aan kracht en impact.

Lezen op een beeldscherm kost namelijk meer moeite. We lezen trager en ook onthouden we de informatie minder goed.

Scannen

Bezoekers komen naar jouw website om iets te doen. Het liefst zo snel mogelijk. Bijna 80 procent scant jouw website in plaats van deze te lezen. Dat scannen doen zij met behulp van de paginatitel, kopjes en tussenkopjes, opsommingen en vetgedrukte woorden. Zo wordt uiteindelijk een kleine 30 procent van je pagina gelezen. Het is zonde als die onderdelen ontbreken in jouw tekst.

Andere elementen die het lezen makkelijker maken zijn:

Links uitlijnen

Laat de tekst altijd links uitlijnen. Wij zijn gewend om van links naar rechts te lezen. Wanneer je je tekst centreert of rechts uitlijnt, begint iedere zin op een andere plaats. Ons brein moet dan telkens op zoek naar waar die regel begint.

Geen kapitalen

Gebruik hoofdletters zoals het hoort, zoals bij een nieuwe zin of een naam. Ook tekst in hoofdletters zorgt dat we trager lezen. Alle letters hebben dan bijna dezelfde vorm. Wanneer je gewoon met kleine letters schrijft, heb je hoge en lage letters, breed en smal. We kunnen letters en woorden daardoor sneller herkennen.

Mensen met bijvoorbeeld dyslectie of een andere visuele beperking kunnen tekst in kapitalen moeilijk lezen. Je wilt dat iedereen jouw verhaal kan lezen, nietwaar?

Daarnaast staan hoofdletters schreeuwerig en zo wil je toch niet overkomen?

Samenspel met vormgeving en techniek

In de vormgeving van je website kun je hier ook rekening mee houden. Onder andere door het gebruik van marges, kolommen, kleurvlakken en afbeeldingen. Zo zorg je voor harmonie en een fijn leesbare (scanbare) site. Jouw kern moet gevangen worden binnen die essentiële elementen.

Daarnaast kun je de basisfunctionaliteiten van WordPress uitbreiden met diverse plugins, zodat jouw website nog unieker en nog meer jij wordt.

Het kan anders

Ik vind het zo zonde als ik een website zie waarop deze elementen uit balans zijn. Mijn creatieve hart doet dan zeer. Want jouw verhaal moet de wereld in. Zo helder mogelijk en iedereen moet deze kunnen lezen.

Tekstschrijver én webdesigner

Zo zijn webteksten en webdesign nauw met elkaar verbonden. Ik heb mijzelf beide eigen gemaakt. Hierin kan ik in woord en beeld mijn creativiteit laten stromen en mooie verhalen zichtbaar maken. Jouw verhaal. Als tekstschrijver en webdesigner kijk ik met liefde met jou mee in de weergave van jouw webteksten in combinatie met jouw webdesign.

Ik denk out of the box met jou mee. Ook over het beeldgebruik. Dit kunnen foto’s zijn, maar ook afbeeldingen en iconen. Hiervoor werk ik samen met een grafisch vormgever en fotografen.

Zoek je hier kruisbestuiving? 🐝 Kom bij me in de lucht. Of verspreid het. Is lief. 💚

Vond je dit leuk om te lezen?

Heb je een vraag naar aanleiding van dit onderwerp? Of wil je iets kwijt? Kom in de lucht via de contactgegevens onderaan deze pagina of via de knop naar mijn contactpagina.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van nieuwe artikelen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Ik kijk er naar uit om in verbinding te blijven.